Pragnienie Piękna 01 Pragnienie Piękna 02 Pragnienie Piękna 03 Pragnienie Piękna 04 Pragnienie Piękna 05 Pragnienie Piękna 06 Pragnienie Piękna 07 Pragnienie Piękna 08 Pragnienie Piękna 09

Jesteś tutaj: Strona głównaCiekawostki Tłusty, ale zdrowy

Tłusty, ale zdrowy
(piątek, 2013-03-29 11:05:10)

Popularny w krajach azjatyckich, a niedoceniany w Europie olej ryżowy, to rozwiązanie problemów z charakterystycznym, obecnym przy smażeniu, zapachem w kuchni i kalorycznością smażonych potraw.

Jego wysoka (230°C) temperatura dymienia sprawia, że smażenie potraw odbywa się bez dymu i pryskania. Olej ryżowy ma dodatkowo neutralną woń i delikatny smak, co przy jego niskiej absorbowalności nie zmienia smaku smażonych potraw, a jednocześnie powoduje, że są one znacznie mniej kaloryczne. Dzięki dużej zawartości witaminy E olej ryżowy dobroczynnie wpływa także na ciało: chroni włókna kolagenu i elastyny, odmładza i regeneruje. Można stosować go jako dodatek do sałatek, surówek i dań głównych. Doskonale sprawdza się też w pieczeniu ciast i głębokim smażeniu. Wszechstronny i ogólnodostępny (znaleźć go można w większości sklepów spożywczych), a przy tym zdrowy. Czego chcieć więcej?



Opracował: Andrzej Gross

Foto: sxc.hu

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zgoda

Strona główna O nas Redakcja Regulamin

Wszystkie prawa zastrzeżone 2012 - Strefa Ciało Sp. z o.o. komandytowa

Kopiowanie oraz publiczne wykorzystywanie artykułów, materiałów ilustracyjnych lub elementów graficznych publikowanych i użytych w serwisie bez zezwolenia zabronione na podstawie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.