Pragnienie Piękna 01 Pragnienie Piękna 02 Pragnienie Piękna 03 Pragnienie Piękna 04 Pragnienie Piękna 05 Pragnienie Piękna 06 Pragnienie Piękna 07 Pragnienie Piękna 08 Pragnienie Piękna 09

Jesteś tutaj: Strona głównaPiękną byćCoś dla mnie Kuchnia przed Wigilią

Kuchnia przed Wigilią
(czwartek, 2013-12-12 11:13:03)

Tropicielka gadżetów, bez których nie może obejść się nowoczesna kobieta. Nie boi się wyzwań i specjalnie dla swoich czytelników i widzów testuje żelazka, kremy, sprawdza próg bólu przy depilacji i prezentuje przedmioty idealne dla kobiet, czyli to, co piękne i przydatne.



Koniec roku zbliża się nieubłaganie, a już za chwilę Wigili
a. Dla dzieci to piękny i magiczny czas, ale dla nas, dorosłych, morderczy wyścig z czasem. Zakupy, gotowanie, smażenie, duszenie. Pierogi, karp, barszcz, bigos, kutia. Skąd brać na te wszystkie potrawy garnki? Pożyczacie? Ja garnki kolekcjonuję. Dwa z nich czekają cały rok w spiżarni na Wigilię. W jednym zawsze robię barszcz, a w drugim karpia po żydowsku. Co roku dochodzę, jednak, do wniosku, że nowy rondel lub patelnia bardzo by mi się przydały. Używam naczyń z powłoką nieprzywieralną, więc, niestety, często się niszczą. I nareszcie wpadłam na trop powłok zarówno w 100% naturalnych, jak i oferujących zupełnie nowe możliwości w kuchni. To ceramiczny high tech, czyli garnki eko.

'Jesteś tym, co jesz', głosi tytuł książki Gillian McKeith. A ja dodałabym jeszcze: jeśli zadbasz o odpowiedni garnek, wyciągniesz z potrawy więcej witamin i to w najlepszym smaku. Ceramika go z pewnością nie popsuje.

Ostatnio przygotowałam materiał o garnkach ceramicznych i garnkach z powłoką ceramiczną. Odkryłam, że wbrew pozorom, te naczynia naprawdę się różnią. To trochę jak z parówkami: są parówki z cielęciny i z cielęciną. Te drugie mogą zawierać 5% cielęciny, a te pierwsze zawierają tylko mięso cielęce. Podobnie rzecz się ma z ceramiką. Zaraz po programie rozpętała się dyskusja, czy PTFE, czyli sztuczna powłoka polimerowa, jest niedobra...

PTFE jest dobre dopóki nie spalimy garnka albo nie porysujemy powłoki. Jeśli pojawi się efekt powstającego dna, garnek należy wyrzucić i kupić nowy. Tylko kto tak robi? Zła wiadomość jest jednak taka, że wszyscy ci, którzy tak NIE robią (czyli większość z nas), przyjmują z jedzeniem toksyczne związki.

Najnowszym trendem w dbaniu o zdrowie są garnki z powłoką ceramiczną wykonaną w technologii high tech. Można ich używać do każdego rodzaju płyty grzewczej: indukcyjnej, ceramicznej, sensorowej i elektrycznej, a także do kuchenki gazowej, piekarnika i mikrofali. Szefowie kuchni uwielbiają je również dlatego, że ceramika nie przyjmuje tłuszczu ani bakterii, nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, nie przenosi zapachów i można w niej bez obaw przechowywać jedzenie. Ceramika, to bowiem naturalna, nieprzywieralna powłoka. Jest wolna od metali ciężkich, takich jak np. alergizujący nikiel i chrom. Możemy ją wstawić bezpośrednio do lodówki lub zamrażalnika, a bezpośrednio po wyjęciu postawić na gazie, jest bowiem odporna na zmiany temperatury.

Poprzednie1 | 2 | 3 Następne

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zgoda

Strona główna O nas Redakcja Regulamin

Wszystkie prawa zastrzeżone 2012 - Strefa Ciało Sp. z o.o. komandytowa

Kopiowanie oraz publiczne wykorzystywanie artykułów, materiałów ilustracyjnych lub elementów graficznych publikowanych i użytych w serwisie bez zezwolenia zabronione na podstawie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.