Pragnienie Piękna 01 Pragnienie Piękna 02 Pragnienie Piękna 03 Pragnienie Piękna 04 Pragnienie Piękna 05 Pragnienie Piękna 06 Pragnienie Piękna 07 Pragnienie Piękna 08 Pragnienie Piękna 09

Jesteś tutaj: Strona głównaPiękną byćCoś dla mnie E jak Edukacja

E jak Edukacja
(czwartek, 2014-04-10 12:13:49)

Z jedzenia nie da się zrezygnować. Trudno także sądzić, że nawet najzagorzalsi fani zdrowego odżywiania nigdy nie zetkną się z żywnością przetworzoną, bo właśnie tej w sklepach jest najwięcej. Tajemniczych 'E' w składzie kupowanych przez nas produktów najczęściej albo nie analizujemy, albo , wręcz przeciwnie , boimy się, czasem nawet rezygnując z produktów stworzonych przy ich użyciu. Niebezpieczna dla zdrowia może być i jedna, i druga postawa.



Wiele 'E' w jednym produkcie nie musi oznaczać nic groźnego. I przeciwnie: jeden dodatek, którego spożyjemy za dużo lub nie bacząc na np. alergię pokarmową może spowodować nawet poważny problem zdrowotny. Jak czytać etykiety i co oznaczają tajemnicze 'E' radzi członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki, dietetyk i trener personalny, Joanna Ciszczoń.



Andrzej Gross: Oznaczane kodem 'E' z numerem dodatki do żywności znaleźć można w większości dostępnych na rynku produktów. Umieszczony na opakowaniu symbol jest deklaracją producenta, że zastosowane substancje dodatkowe są umieszczone na 'pozytywnej' liście zatwierdzonej przez Unię Europejską oraz, że 'zgodnie z obecnym stanem wiedzy nie stwierdzono ich szkodliwości dla zdrowia'. Nie wszyscy dietetycy i lekarze akceptują jednak tę listę. Dlaczego?



Joanna Ciszczoń: Zacznijmy od tego, że nie wszystkie 'E' są czymś złym. Producent może na etykiecie użyć pełnej nazwy substancji lub jej symbolu 'E'. Dla przykładu: witamina C, czyli kwas l,askorbinowy może być oznaczona na produkcie symbolem 'E 300'. Dodatki do żywności znane są już od dawna. Nasze prababki aby przedłużyć trwałość potraw dodawały sól, cukier, przyprawy korzenne lub ocet balsamiczny. Obecnie tych dodatków jest znacznie więcej. Ich użycie wymusiły zmiany cywilizacyjne. Kontrowersje wokół dodatków wynikają z braku rzetelnych, długoterminowych badań nad ich wpływem na nasze zdrowie. Trudno konsumentowi oszacować, ile faktycznie dziennie przyjmuje danej substancji. Normy umieszczane na etykiecie dotyczą informacji o ilości w danym produkcie, ale nie sądzę by ktoś pokusił się, by biegać z wagą i kalkulatorem, żeby przeliczać każdą substancję dodatkową zawartą we wszystkich spożytych produktach w ciągu dnia. Nie jesteśmy w stanie stwierdzić również, jakie dodawane do żywności substancje mają właściwości w połączeniu z innymi związkami, i przewidzieć wszystkich interakcji. Nie każda substancja musi mieć szkodliwe działanie od razu, ono może nastąpić w reakcji z inną substancją.



W jakim celu dodaje się do żywności dodatki 'E'? Jakie korzyści ich dodawanie przynosi. producentom i konsumentom?



Arsenał dodatków ma bardzo różne zastosowania w przemyśle spożywczym. Przede wszystkim ułatwia zadania technologiczne, a co za tym idzie, wpływa na barwę, smak, gęstość, a także powoduje, że żywność jest znacznie trwalsza, co pozwala na jej długoterminowe przechowywanie i przewożenie przez setki kilometrów. Innym zadaniem dodatków jest utrzymanie stabilności produktu przez ograniczanie i zapobieganie niekorzystnym zmianom zachodzącym pod wpływem: działania drobnoustrojów, utleniania składników żywności, reakcji enzymatycznych. Kolejnym aspektem jest znaczne zwiększenie efektywności produkcji, a więc: 'dużo' za 'jak najniższą cenę'.



O jakich zagrożeniach dla zdrowia mówimy w kontekście dodatków do żywności? Czy zagrożenia te są równe dla wszystkich konsumentów?



W świetle obowiązującej ustawy, żadne dozwolone substancje nie są szkodliwe. Działanie określonego dodatku na organizm ludzki jest ściśle uzależnione od wielkości jego spożycia. Niemniej trzeba przyznać, że są osoby bardziej wrażliwe na działanie niektórych substancji. Zaliczamy do nich: małe dzieci, osoby starsze, alergików, osoby o wrażliwym lub niewydolnym przewodzie pokarmowym. Inną sprawą jest zdiagnozowana przez lekarza alergia. Konserwanty i inne chemiczne dodatki zawarte w produktach spożywczych mogą stanowić przyczynę różnych chorób alergicznych lub potęgować ich objawy. Najniebezpieczniejszymi związkami są: benzoesan sodu, dwutlenek siarki, siarczyny, azotany i azotyny. Objawy, to najczęściej zmiany skórne, takie jak: pokrzywka, zaczerwienienie, obrzęk, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego: bóle brzucha, biegunki a także objawy astmy lub nieżytu nosa. Należy jednak pamiętać, że naturalne pochodzenie żywności nie gwarantuje jej nieszkodliwości. Nie bez znaczenia jest jej przechowywanie i sposób przyrządzania.

Poprzednie1 | 2 Następne

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zgoda

Strona główna O nas Redakcja Regulamin

Wszystkie prawa zastrzeżone 2012 - Strefa Ciało Sp. z o.o. komandytowa

Kopiowanie oraz publiczne wykorzystywanie artykułów, materiałów ilustracyjnych lub elementów graficznych publikowanych i użytych w serwisie bez zezwolenia zabronione na podstawie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.